BBC, A.P.
ΠΕΚΙΝΟ. Το κινεζικό υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χθες ότι εξαρθρώθηκαν δύο δίκτυα διακίνησης ανηλίκων και σώθηκαν 181 παιδιά. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, επρόκειτο για εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση, κατά την οποία συνελήφθησαν 801 άτομα, ανάμεσά τους και οι επικεφαλής των δικτύων.
Η διακίνηση παιδιών έχει εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα στην Κίνα, καθώς ευνοείται από την πολιτική του ενός παιδιού και τη χαλαρότητα της νομοθεσίας περί υιοθεσιών. Αυτού του είδους οι πολιτικές, ισχυρίζονται ορισμένοι, έχουν δημιουργήσει μια ευημερούσα παράνομη αγορά για την αγορά παιδιών.
Μάλιστα η ισχύουσα παραδοσιακή προτίμηση των Κινέζων στα αγόρια έχει δημιουργήσει μια αγορά μεγάλης ζήτησης για αρσενικά βρέφη, ενώ κορίτσια και γυναίκες συνήθως απάγονται και πωλούνται για εργάτριες ή σύζυγοι.
Η τελευταία αυτή αστυνομική επιχείρηση διεξήχθη σε 15 περιοχές και επαρχίες, ανάμεσά τους η Χεμπέι, Σαντόνγκ, Χενάν, Σιχουάν και Γιουνάν.
Οι έρευνες που οδήγησαν στις συλλήψεις είχαν αρχίσει τον Δεκέμβριο του 2011 όταν συνελήφθησαν τέσσερις ύποπτοι στην επαρχία Χενάν, ενώ προσπαθούσαν να πωλήσουν τέσσερα βρέφη. Η τοπική αστυνομία είχε εντοπίσει ενδείξεις διακίνησης, όπως η συχνή εμφάνιση έγκυων γυναικών από άλλα μέρη σε κλινική της επαρχίας Χεμπέι.
«Ο πιο καταζητούμενος»
Σύμφωνα με υπουργική ανακοίνωση, «ο πιο καταζητούμενος» ύποπτος, Σάο Ζονγκιουάν, συνελήφθη στην επαρχία Πινγκουί. Θεωρείται ότι ανήκε σε συμμορία, η οποία διακινούσε περισσότερα από εκατό παιδιά.
Τον Μάρτιο του 2011 το αρμόδιο υπουργείο δημοσιοποίησε έκθεση, στην οποία ανέφερε ότι η αστυνομία έσωσε δεκάδες χιλιάδες παιδιά και γυναίκες, που είχαν απαχθεί. Εκανε ιδιαίτερη μνεία σε έφοδο της αστυνομίας εναντίον συμμορίας, η οποία διακινούσε Κινέζες στην Αγκόλα για πορνεία και επισήμανε ότι σώθηκαν 19 γυναίκες και συνελήφθησαν 16 άτομα.
Η μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων ως αποτέλεσμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Κίνας θεωρείται ότι έχουν καταστήσει ευκολότερη τη δράση τέτοιων δικτύων διακίνησης. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα κινεζικά δικαστήρια επιβάλλουν αυστηρότατες ποινές -περιλαμβανομένης της θανατικής ποινής- σε όσους καταδικάζονται για διακίνηση μικρών παιδιών.

(πηγή εφ. Η Καθημερινή 07-07-12)