του Chris Buckley/The New York Times

Τα γουρούνια δεν μπορούν ακόμα να πετάξουν, αλλά μπορούν να βουτήξουν από βατήρα σε λίμνες και πισίνες. Ενω το καλοκαίρι πλησιάζει και όλοι σκεφτόμαστε τις μελλοντικές βουτιές, τα γουρουνάκια στην Κίνα έχουν αρχίσει ήδη τις βουτιές σε πισίνες και λίμνες. Επειτα κολυμπούν μέχρι την ακτή και πάλι από την αρχή.
Βέβαια το πρώτο χρειάζεται πάντα μια «ώθηση» για να εκτελέσει το θαρραλέο άλμα στο κενό, αλλά τα υπόλοιπα φαίνεται πως ακολουθούν με ευκολία τoν πρωτοπόρο του είδους. Φωτογραφίες και βίντεο των ιδιαίτερων «κολυμβητών» από την Κίνα έχουν κάνει το γύρω του διαδικτύου, με τα γουρούνια να συμμετέχουν ακόμη και σε τρίαθλο εκτελώντας καταδύσεις, κολύμπι και ξεπερνώντας εμπόδια.
Τα γουρουνάκια δύτες δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο της Κίνας. Στην Αυστραλία ζει μια οικογένεια γουρουνιών που κάνουν καταδύσεις, ενώ στις Μπαχάμες οι λάτρεις του σερφ μπορούν να τα πάρουν μαζί τους στις σανίδες τους.
Ωστόσο, στην Κίνα όπου η εκτροφή γουρουνιών έχει αυξηθεί σημαντικά, οι αγροτικές επιχειρήσεις «εκμεταλεύονατι» την συγκεκριμένη άσκηση των γουρουνιών για την προσέλκυση τουρισμού, αλλά και για αύξηση των πωλήσεων χοιρινού κρέατος. Οι υποστηρικτές λένε ότι η κατάδυση κάνει τα γουρούνια είναι πιο υγιεινά, με λιγότερα λίπη και νοστιμότερα.
«Θέλουμε να συμβάλλουμε στο να μεγαλώνουν τα γουρούνια πιο υγιεινά, επειδή συνήθως είναι πολύ τεμπέλικα», αναφέρουν στους New York Times οι υποστηρικτές των προγραμμάτων άσκησης των γουρουνιών.
Το ζωολογικό πάρκο «Piggy Kingdom Family» στην Κίνα έχει ανεβάσει κατά πολύ τον πήχυ της διασκέδασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times. Βίντεο και φωτογραφίες στο διαδίκτυο απεικονίζουν τα αθλητικά επιτεύγματα των γουρουνιών του πάρκου, ενώ οι επισκέπτες δείχνουν να απολαμβάνουν το θέαμα. «Τα γουρουνάκια είναι πολύ χαριτωμένα όταν βουτούν στο νερό και τα παιδιά το λατρεύουν», τονίζουν επισκέπτες.
Ωστόσο, δεν έλειψαν τα αρνητικά σχόλια από μέρος των επισκεπτών, οι οποίοι κατέκριναν την ενέργεια αυτή αναφέροντας πως οι άνθρωποι «δεν έχουν καρδιά», καθώς εξαναγκάζουν τα γουρούνια να βουτούν στο νερό και τα κακομεταχειρίζονται.
Μέλη οργανώσεων για την προστασία των δικαιωμάτων των ζώων, ωστόσο, έχουν περιορίσει την κριτική τους αναφέροντας πως σε φάρμες της Κίνας, όπου εκτρέφονται γουρούνια, τα ζώα είναι δυνατόν να υποστούν χειρότερες δοκιμασίες από την κατάδυση, όπως για παράδειγμα τον ευνουχισμό χωρίς αναισθησία.
Μάλιστα, οι καταδύσεις γουρουνιών δεν ήταν κατ 'ανάγκη μια ιδέα που στοχεύει στην διασκέδαση των γουρουνιών, καθώς σύμφωνα με υπεύθυνο οργάνωσης για την προστασία των ζώων, μπορεί από την αρχή να προσκληθεί κάποιο είδος στρες στα γουρούνια. Γι' αυτό προτρέπει τους αγρότες να στηρίξουν μεθόδους άσκησης των γουρουνιών προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους και όχι στην διασκέδαση των ανθρώπων.

(Η απόδοση στα ελληνικά δημοσιεύθηκε στην εφ. δημοσιεύθηκε στην εφ. Η Καθημερινή07.05.2015)