Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού η αστυνομία έκλεισε το μουσείο του Λουνσέγκ επειδή τουλάχιστον το ένα τρίτο των 8.000 εκθεμάτων του ήταν απομιμήσεις. Είναι το τρίτο μουσείο στην Κίνα το οποίο «ελέγχεται» για πλαστά ή αμφίβολης αυθεντικότητας αντικείμενα που εκθέτει.
Μεταξύ των «απομιμήσεων ή πλαστών» εκθεμάτων του Λουνσέγκ είναι ένα σπαθί της δυναστείας Κουίγκ το οποίο είχε εκτιμηθεί 12.5 εκατ. ευρώ. Τον περασμένο Φεβρουάριο διαπιστώθηκε ότι ένα βάζο του 6ου π.Χ. αιώνα στο μουσείο Τζιζού ήταν απομίμηση. Το μουσείο το απόκτησε καταβάλλοντας 2.4 εκατ. δολάρια.
Στην Κίνα καταστήματα που πουλούν αντίκες και άλλα σχετικά είναι γεμάτα με απομιμήσεις σημαντικών καλλιτεχνικών και ιστορικών θησαυρών και είναι πολύ συχνές οι προσφυγές στη δικαιοσύνη ξένων αλλά και Κινέζων οι οποίοι διαπίστωσαν ότι ήταν ψεύτικο το αντικείμενο που αγόρασαν, συνήθως πανάκριβα.
Πέρυσι διαπιστώθηκε ότι το κεντρικό μουσείο του Χενάν «φιλοξενούσε εκατοντάδες απομιμήσεις» για τις οποίες «το κινεζικό κράτος, η επαρχιακή διοίκηση και πλούσιοι» Κινέζοι πλήρωσαν συνολικά πάνω από 6.5 εκατ. δολάρια.
Οι απάτες και οι απομιμήσεις δεν ανθούν μόνο στην Κίνα. Αυτή τη στιγμή ο κόσμος των φιλότεχνων και των  αντικέρ – οχι μονο της Κίνας – παρακολουθούν με προσοχή την μεγάλο ενδιαφέρον την διένεξη μεταξύ εκτιμητών και εμπειρογνωμόνων του μουσείου της Σαγκάης με έναν δισεκατομμυριούχο Κινέζο ο οποίος αγόρασε σε δημοπρασία του Sotheby's στη Νέα Υόρκη έναν κυλινδρικό πάπυρο αντί 6 εκατ. δολαρίων. Οι εκτιμητές του μουσείου λέγουν ότι είναι απομίμηση.

(δημοσιεύθηκε στο tovima.gr 22/05/2014)