Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τείνει να αναδειχθεί η Κίνα το 2014, δίνοντας τέλος στην παγκόσμια κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών που δεσπόζουν στην πρώτη θέση από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η νέα εικόνα προκύπτει από μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας που αναθεώρησε τα στοιχεία του 2011, προσαρμόζοντάς τα στην αγοραστική δύναμη των οικονομιών ανά τον κόσμο και αφαιρώντας τις στρεβλώσεις που δημιουργούν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες. Προκύπτει, έτσι, μια ενδιαφέρουσα εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας με την κινεζική οικονομία να αποδεικνύεται κατά 20% μεγαλύτερη από αυτό που εθεωρείτο ώς τώρα, καθώς το κινεζικό ΑΕΠ ανερχόταν το 2011 στο 87% του αμερικανικού και όχι στο 47% όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί.
Δεδομένου, όμως, ότι η Κίνα αναπτύσσεται με ρυθμούς πολύ ταχύτερους από εκείνους των ΗΠΑ, η οικονομία της αναμένεται να αναδειχθεί στη μεγαλύτερη στον κόσμο μέσα στο τρέχον έτος. Μία εξίσου σημαντική ανατροπή που προκύπτει είναι πως την τρίτη θέση καταλαμβάνει πλέον η Ινδία εκτοπίζοντας την Ιαπωνία. Κι ενώ η αναρρίχηση αυτών των δύο ασιατικών οικονομιών στις πρώτες θέσεις ήταν θέμα χρόνου, οικονομικοί αναλυτές σπεύδουν να επισημάνουν το αυτονόητο: ότι τίποτε δεν έχει αλλάξει. Η χρήση διαφορετικής μεθοδολογίας από την Παγκόσμια Τράπεζα δεν καθιστά ούτε τις ΗΠΑ φτωχότερες ούτε την Κίνα πλουσιότερη. Το βιοτικό επίπεδο των Κινέζων παραμένει πολύ χαμηλό συγκρινόμενο με εκείνο των Αμερικανών και θα χρειαστούν πολλές δεκαετίες για να το προσεγγίσει, πολλώ δε μάλλον τώρα που θα επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξής της.
Η νέα εικόνα μπορεί να θεωρηθεί υπό μία έννοια παραπλανητική, καθώς με κριτήριο την κατά κεφαλήν κατανάλωση η Τράπεζα διαπιστώνει ότι έχει «μειωθεί σημαντικά» το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και «ο κόσμος έχει τώρα περισσότερη ισότητα». Στοιχεία της ίδιας έκθεσης, όμως, προδίδουν πως δεν ισχύει αυτό, καθώς το άθροισμα των πλουσιότερων οικονομιών του κόσμου αντιπροσωπεύει το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ ενώ το άθροισμα των πληθυσμών τους μόλις το 17% του παγκόσμιου πληθυσμού. Οπως προκύπτει, άλλωστε, από την ίδια μελέτη, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, η Κίνα υποχωρεί στην 99η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και η Ινδία στην 127η, ενώ οι ΗΠΑ μόλις στη 12η.

(πηγή εφ. Η Καθημερινή, 2-5-2014)