Πεκίνο: "Βασικός στόχος" η Ιαπωνία

b_300_300_16777215_00_images_eikones1_diaoyu.jpg
To ψυχροπολεμικό κλίμα στις σινοϊαπωνικές σχέσεις επιδείνωσε ακόμη περισσότερο χθες δημοσίευμα επίσημου κινεζικού μέσου ενημέρωσης που αναφέρει ότι η Ιαπωνία πρέπει να αποτελεί τον "βασικό στόχο" της νέας ζώνης αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε από το Πεκίνο.
"Οφείλουμε να λάβουμε χωρίς δισταγμό τα κατάλληλα αντίμετρα, όταν η Ιαπωνία αρνείται να αποδεχθεί τη ζώνη αναγνώρισης της αντιαεροπορικής άμυνας που αποφασίσθηκε από την Κίνα", σημειώνει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της αγγλόφωνης Global Times.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έστειλαν την Πέμπτη αεροπλάνα σ' αυτή τη ζώνη χωρίς να ενημερώσουν για τις πτήσεις τις κινεζικές αρχές, έπειτα από μια παρόμοια υπερπτήση που είχαν πραγματοποιήσει στις αρχές της εβδομάδας δύο αμερικανικά βομβαρδιστικά. Το δημοσίευμα της Global Times αναφέρει ότι η στάση των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας μπορεί σε μεγάλο βαθμό να αγνοηθεί καθώς "βασικός στόχος" της ζώνης είναι η Ιαπωνία.
"Αν οι ΗΠΑ δεν το παρατραβήξουν, δεν θα τους βάζουμε στόχο στο πλαίσιο της προστασίας της ζώνης της αντιαεροπορικής άμυνάς μας. Αυτό που πρέπει τώρα να κάνουμε είναι να αντιταχθούμε αυστηρά σε όλες τις προκλητικές ενέργειες της Ιαπωνίας", επιμένει η εφημερίδα.
Οι έντονες επικρίσεις που διατυπώθηκαν από την Αυστραλία μπορούν επίσης "να αγνοηθούν προς το παρόν", δεδομένου ότι οι δύο χώρες "δεν έχουν κάποια αληθινή διένεξη", ενώ το Πεκίνο "δεν χρειάζεται ούτε να αλλάξει τη στάση του έναντι της Σεούλ", διότι και η Νότια Κορέα διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Ιαπωνία, αναφέρει το δημοσίευμα, προσθέτοντας πως "αν η σημερινή τάση συνεχισθεί, θα υπάρξουν πιθανόν τριβές και αντιπαραθέσεις ακόμη και εντάσεις στον αέρα, παρόμοιες με αυτές του Ψυχρού Πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Σοβιετική Ένωση".
Η κινεζική ζώνη αντιαεροπορικής άμυνας που ανακοινώθηκε το Σάββατο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας και περιλαμβάνει τα διαφιλονικούμενα νησιά που αποκαλούνται Σενκάκου από την Ιαπωνία και Ντιαογιού από την Κίνα. Η πολεμική αεροπορία της Κίνας συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση "υψίστης επιφυλακής", με συνεχείς περιπολίες στη νέα ζώνη της αναγνώρισης αεράμυνας στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Άμυνας στο Πεκίνο.

(πηγή avgi.gr, 30-11-2013 )