Ιαπωνία - Ν. Κορέα αμφισβήτησαν εμπράκτως τη νέα ζώνη εναέριου ελέγχου της Κίνας

b_300_300_16777215_00_images_eikones1_aeroplana.jpg
Αεροσκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής πραγματοποίησαν την Πέμπτη ανενόχλητα πτήσεις εντός των ορίων της ζώνης ελέγχου που κήρυξε το περασμένο Σάββατο η Κίνα στον εναέριο χώρο της Θάλασσας της Ανατολικής Κίνας.
Η ζώνη κηρύχθηκε για να επισημανθούν τα κινεζικά κυριαρχικά δικαιώματα επί των ιαπωνικών ακατοίκητων νήσων Σενκάκου, τα οποία η Κίνα αποκαλεί Ντιαογού.
«Δεν αλλάξαμε τον τρόπο πραγματοποίησης περιπολιών στη ζώνη αυτή και δεν ενημερώσαμε την Κίνα για τα σχέδια πτήσης μας. Δεν συναντήσαμε κανένα κινεζικό καταδιωκτικό», δήλωσε εκπρόσωπος της ιαπωνικής ακτοφυλακής.
Η επιβολή της ζώνης εναερίου ελέγχου αποτελεί το τελευταίο στάδιο μίας στρατηγικής κλιμάκωσης που εφαρμόζει τους τελευταίους μήνες το Πεκίνο στο θέμα της διεκδίκησης της κυριαρχίας επί του διαμφισβητούμενου νησιωτικού συμπλέγματος.
Ωστόσο, η επιβολή της ζώνης προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και έντονη ανησυχία μεταξύ των ασιατικών χωρών, αφού δημιούργησε την εντύπωση ότι η νέα κινεζική ηγεσία προτίθεται να διεκδικήσει εμπράκτως την κυριαρχία επί των νησιών.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο έστειλε στις αρχές της εβδομάδας δύο βομβαρδιστικά B-52 στην περιοχή για δίωρη πτήση, ενώ και αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας της Νότιας Κορέας πραγματοποίησε την Τετάρτη πτήση επάνω από ύφαλο που διεκδικεί τόσο η Σεούλ όσο και το Πεκίνο.

(Πηγή naftemporiki.gr, Πέμπτη, 28 -11-2013)