Το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα διέψευσε ότι ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινπίνγκ κυκλοφορούσε ινκόγκνιτο με ταξί στο Πεκίνο, όπως έγραψε εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ. Την «είδηση» αναπαρήγαγαν πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης, προκαλώντας αίσθηση και απορία και ωθώντας παράλληλα τις Αρχές να επιβάλουν λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
Σε μια χώρα όπου οι ηγέτες δίνουν την εντύπωση ότι είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο πληθυσμό, προφυλάσσουν ιδιαίτερα την ιδιωτική ζωή τους και περιβάλλουν τις μετακινήσεις τους με τη μεγαλύτερη μυστικότητα, το άρθρο της εφημερίδας Takungpao προκάλεσε αίσθηση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σι Τζινπίνγκ, συνοδευόμενος από έναν άνδρα αγνώστων λοιπών στοιχείων, επιβιβάστηκε σε ένα ταξί την 1η Μαρτίου για να πάει σε ένα ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της κούρσας μάλιστα, που διήρκησε 25 λεπτά, συζητούσε με τον ταξιτζή για την επιδείνωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην κινεζική πρωτεύουσα.
Κάποια στιγμή, ο οδηγός ρώτησε: «Σας έχουν πει ότι μοιάζετε πολύ με τον γενικό γραμματέα Σι;» και εκείνος του απάντησε: «Είστε ο πρώτος που με αναγνώρισε».
Το ταξίμετρο είχε γράψει 27 γουάν (3,34 ευρώ) και ο Σι Τζινπίνγκ έδωσε στον ταξιτζή 30 γουάν, λέγοντάς του να κρατήσει τα ρέστα.
Η απρόσμενη τύχη του ταξιτζή, που ονομάζεται Γκούο Λισίν και ζει στα προάστια του Πεκίνου, έκανε αίσθηση στο κινέζικο Διαδικτύου. Την ιστορία αναπαρήγαγαν πολλές ξένες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων οι New York Times και η βρετανική Daily Telegraph.
Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου όμως εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο ευσταθεί η «είδηση», άλλοι όμως έδειξαν τον ενθουσιασμό τους χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του προέδρου να ζήσει όπως όλος ο κόσμος.
Πάντως ο ενθουσιασμός δεν κράτησε για πολύ. Σε λακωνικό τηλεγράφημά του το πρακτορείο Νέα Κίνα μετέδωσε: «κατόπιν εξονυχιστικής έρευνας διαπιστώθηκε ότι το ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στις 18 Απριλίου στην Takungpao του Χονγκ Κονγκ με τίτλο 'Η περιπέτεια ενός οδηγού ταξί του Πεκίνου: πήρα κούρσα τον γενικό γραμματέα Σι' είναι λανθασμένο».
Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ ζήτησε αμέσως συγγνώμη αναφέροντας ότι λυπάται πολύ «για τη δημοσίευση ενός λανθασμένου ρεπορτάζ που οφείλεται στην αμέλειά μας».
Λίγο αργότερα οι Αρχές επέβαλαν λογοκρισία στο Διαδίκτυο και όλα τα άρθρα που αναφέρονταν στην ιστορία αυτή άρχισαν να σβήνονται, το ένα μετά από το άλλο. Στις μηχανές αναζήτησης επίσης μπλοκάρονταν όλες οι αναζητήσεις με τις λέξεις «Σι Τζινπίνγκ ταξί» ή «ινκόγκνιτο επίσκεψη».

(πηγή politis-news.com 19/04/2013)