Το δικό της σύστημα δορυφορικής πλοήγησης εγκαινίασε χθες η Κίνα για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, με στόχο να αποσπάσει έως και το 20% της παγκόσμιας αγοράς μέχρι το 2015.
Σε πρώτη φάση, το κρατικό Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης Beidou θα είναι διαθέσιμο στην Κίνα και στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, όπως αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπό του (www.beidou.gov.cn).
Το σύστημα είναι συμβατό με τις υπάρχουσες συσκευές εντοπισμού θέσης GPS, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Beidou και επικεφαλής της κινεζικής υπηρεσίας πλοήγησης, Ραν Τσένγκτσι.
Ο Ραν είπε ότι το σύστημα μπορεί να παρέχει ακρίβεια στον εντοπισμό θέσης που φτάνει τα 10 μέτρα και ακρίβεια ταχύτητας 200 εκατοστών/δευτερόλεπτο. Οι εταιρείες που θα βασίζονται στο Beidou "ελπίζουμε ότι θα ελέγχουν το 15-20% της αγοράς μέχρι το 2015" είπε ο Ραν. Το πρακτορείο "Νέα Κίνα", επικαλούμενο πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι η αγορά των υπηρεσιών πλοήγησης στην Κίνα είχε συνολικά έσοδα εφέτος 14,5 δισ. ευρώ.
Το σύστημα Beidou είναι σχεδιασμένο για να παρέχει τόσο ανοικτές όσο και συνδρομητικές υπηρεσίες πλοήγησης παγκοσμίως έως το 2020 και θα χρησιμοποιεί -σε πλήρη ανάπτυξη- 35 δορυφόρους.
Η Κίνα εκτόξευσε τον πρώτο δορυφόρο για το συγκεκριμένο σύστημα το 2000. Το αρχικό δίκτυο αποτελούσαν 4 δορυφόροι που δοκιμάζονταν από το 2003 σε εφαρμογές για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, την πρόγνωση καιρού και τις επιχειρήσεις αρωγής σε φυσικές καταστροφές. Η εκτόξευση νέων δορυφόρων για το Βeidou άρχισε το 2007 και σε τροχιά και λειτουργία βρίσκονται 16.
Το Σύστημα Γεωγραφικού Εντοπισμού Θέσης των ΗΠΑ -που είναι πιο γνωστό ως GPS και το διαχειρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας- προσφέρει παγκοσμίως δωρεάν τις υπηρεσίες του, ενώ το ευρωπαϊκό σύστημα Γαλιλαίος σχεδιάζεται να παρέχει με χρέωση τις υπηρεσίες του στους χρήστες.

(πηγή avgi.gr  28/12/2012)