Τις τρεις υψηλότερες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων καταλαμβάνουν αντίστοιχες πόλεις της Κίνας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της CBRE, οι εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων έχουν επιδοθεί σε έναν κατασκευαστικό «πυρετό», προκειμένου να εκμεταλλευτούν τις εκτιμήσεις για κατακόρυφη άνοδο της αγοραστικής δύναμης των Κινέζων καταναλωτών. Μάλιστα, από τις 10 κορυφαίες πόλεις παγκοσμίως, με βάση τα νέα υπό κατασκευή εμπορικά κέντρα, οι οκτώ βρίσκονται στην Κίνα.
Στην πρώτη θέση κατατάσσεται η πόλη Τιαντζίν, στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στο Πεκίνο. Συνολικά 16 νέα εμπορικά κέντρα βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής, περιλαμβάνοντας συνολικά 2,45 εκατ. τ.μ., μέγεθος που είναι μεγαλύτερο από το συνολικό απόθεμα εμπορικών κέντρων (και όχι μόνο τα υπό κατασκευή) οποιασδήποτε ευρωπαϊκής πόλης, με εξαίρεση το Παρίσι και τη Μόσχα. Αντίστοιχα, στη δεύτερη σε κατάταξη πόλη Σενιάνγκ, που απέχει μία ώρα με τρένο από τη Β. Κορέα, κατασκευάζονται σήμερα 18 εμπορικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 2,18 εκατ. τ.μ. Οσον αφορά την τρίτη θέση, αυτή ανήκει στην πόλη Τσενγκντού, την πρωτεύουσα της επαρχίας Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα. Η πόλη έχει 14 εκατ. κατοίκους και είναι κοντά στην περιοχή όπου σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός του 2008. Σήμερα, στην Τσενγκντού αναπτύσσονται 24 εμπορικά κέντρα, συνολικής επιφάνειας 1,89 εκατ. τ.μ. Μάλιστα, ακόμα και η πέμπτη θέση καταλαμβάνεται από την κινεζική πόλη Γουχάν, στο κέντρο της Κίνας, όπου διαμένουν πάνω από 10 εκατ. άνθρωποι.
Μόνο το Αμπου Ντάμπι κατόρθωσε να βρεθεί στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, με σχεδόν 1 εκατ. τ.μ. νέων εμπορικών κέντρων να βρίσκονται υπό κατασκευή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πάντως, αυτή η έκρηξη νέων εμπορικών κέντρων στις λιγότερο γνωστές, τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο, πόλεις της Κίνας ήταν αναμενόμενη, καθώς η μεσαία τάξη της χώρας διαρκώς μεγαλώνει, τη στιγμή που οι εν λόγω πόλεις στερούνταν αντίστοιχων ακινήτων, με το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξης να αφορά το Πεκίνο και τη Σαγκάη. Το γεγονός αυτό είχε δυσκολέψει την είσοδο διεθνών αλυσίδων λιανικής στην Κίνα, καθώς δεν υπήρχαν τα κατάλληλα ακίνητα. Ακόμα κι έτσι, όμως, υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν για υπερανάπτυξη, που μάλλον θα οδηγήσει σε αποτυχία κάποια από τα παραπάνω κέντρα, καθώς η ζήτηση δεν επαρκεί για να τα συντηρήσει.
H KAΘHMEPINH 05-05-12