Η Τσαγκ’ε ανεβαίνει στο φεγγάρι

(Θρύλοι και ιστορίες της κινεζικής παράδοσης)
b_300_300_16777215_00_images_eikones1_Chang-e-6.jpg
To έθιμο του θαυμασμού του φεγγαριού, κατά τη διάρκεια της γιορτή του Μεσο-φθινοπώρου, ξεκίνησε την περίοδο της δυναστείας των Τάνγκ.
Σύμφωνα με την κινέζικη μυθολογία, στην αρχαιότητα , στο φεγγάρι υπήρχε ένα παλάτι. Εκεί ζούσε μια όμορφη νεράιδα, που την λέγανε Τσαγκ’ε (*). Η Τσαγκ’ε αρχικά ήταν γυναίκα που ζούσε στο κόσμο των ανθρώπων. Ο άνδρας της Τσαγκ’ε έπαιρνε ένα ειδικό φάρμακο-ξόρκι. Μια μέρα η Τσαγκ’ε μύρισε αυτό το ξόρκι. Αισθάνθηκε το σώμα της να γίνεται ελαφρύ και να πετά. Πετούσε όλο και πιο ψηλά, όλο και πιο γρήγορα . Στο τέλος έφθασε πάνω στο φεγγάρι. Η Τσαγκ’ε έγινε η νεράιδα στο παλάτι του φεγγαριού.
Ο θρύλος λέει ότι μια φορά, στις 5 Αυγούστου, το βράδυ, ο αυτοκράτορας Τανγκ Μινγκ είδε ένα όνειρο. Είχε πάει στο παλάτι του φεγγαριού. Σε σχέση με το δικό του παλάτι, το παλάτι του φεγγαριού ήταν πολύ πιο ήρεμο και πολύ πιο μεγάλο. Εκεί είδε την Τσαγκ’ε. Η πανέμορφη Τσαγκ’ε φορούσε ένα κατάλευκο φόρεμα. Με πάρα πολύ θέρμη του πρόσφερε κρασί, χόρεψε και τραγούδησε γι’ αυτόν. Ο αυτοκράτορας Τανγκ Μινγκ ποτέ πριν δεν είχε δει τόσο όμορφο χορό και επίσης ποτέ πριν δεν είχε ακούσει τόσο όμορφο τραγούδι. Όταν ο αυτοκράτορας Τανγκ Μινγκ ξύπνησε έγραψε, για το όνειρο αυτό ,μουσική. Από τότε, κάθε χρόνο στις 5 Αυγούστου διοργάνωνε μια συναυλία ύμνο στο φεγγάρι, όπου παιζόταν η μουσική που είχε γράψει. Αργότερα, η γιορτή του Μεσο-φθινοπώρου έγινε μια επίσημη γιορτή της Κίνας. Αυτήν την μέρα, όλα τα μέλη της οικογένειας μαζεύονται, τρώνε τα «κέικ του φεγγαριού» και θαυμάζουν το φεγγάρι. Εκείνη την μέρα. όταν κοιτάζεις το φεγγάρι, μπορείς ακόμα και να δεις το παλάτι που ζει η Τσαγκ’ε.

(*) Η Τσαγκ’ε (嫦娥/ Cháng'é),  σύμφωνα με τη κινέζικη μυθολογία, είναι η βασίλισσα του φεγγαριού. 

(από το βιβλίο New Practical Chinese Reader 3/新实用汉语课本3. Απόδοση Δημήτρης Μπάμπας)