Σοκ για τους κατοίκους της Σαγκάης ύστερα από το νέο διατροφικό σκάνδαλο

του Chris Buckley/ The New York Times

Ακόμα και τους πιο ψύχραιμους τρόμαξε το νέο κινεζικό διατροφικό σκάνδαλο. Είναι βέβαιο ότι στη σκέψη πως το πεντανόστιμο αρνάκι που καταβρόχθισαν λίγες ώρες νωρίτερα τελικά ήταν… αρουραίος, πολλοί Κινέζοι ένιωσαν αηδία. Οι Κινέζοι καταναλωτές είναι όμως συνηθισμένοι. Καθημερινά βομβαρδίζονται με δημοσιεύματα για κρέας, φρούτα και λαχανικά γεμάτα παθογόνους παράγοντες, τοξίνες, απαγορευμένες χρωστικές και συντηρητικά, τα οποία καταλήγουν στο τραπέζι της κινεζικής οικογένειας.
Οσον αφορά στο τελευταίο σκάνδαλο, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν 63 άτομα με την κατηγορία της αγοράς «κρέατος αλεπούς, μινκ, αρουραίου και παραγώγων, τα οποία μολονότι δεν είχαν ελεγχθεί, μεταπωλήθηκαν στη Σαγκάη και τη γειτονική επαρχία Ζιανγκζού ως αρνάκι εκλεκτής ποιότητας». Η έκθεση του υπουργείου, ωστόσο, που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δεν αναφέρει πώς αποκτήθηκαν αυτά τα ομολογουμένως «εξωτικά» κρέατα από τη συμμορία.
«Πόσοι αρουραίοι χρειάζονται για να φας ένα αρνί;», γράφει ένας χρήστης του Ιντερνετ στο Σίνα Γουίμπο, το κινεζικό Twitter. «Τελικά, τι είναι πιο επικερδές –διερωτάται ένας άλλος–, να εκτρέφεις πρόβατα ή αρουραίους;».
Το πρόσφατο διατροφικό σκάνδαλο δεν είναι παρά το τελευταίο σε μία μακρά σειρά ανάλογων περιστατικών, που δοκιμάζουν το νευρικό σύστημα των κατοίκων της Σαγκάης, οι οποίοι δεν μπορούν να ξεπεράσουν ότι πριν από μερικές εβδομάδες βρήκαν χιλιάδες κουφάρια χοίρων να πλέουν σε γειτονικό ποτάμι.
Οι συλλήψεις των 63 αποτέλεσαν μέρος μεγάλης επιχείρησης στα τέλη Ιανουαρίου με στόχο να παταχθούν εγκλήματα που αφορούν στη διατροφική ασφάλεια. Ετσι, η αστυνομία συνέλαβε συνολικά 904 άτομα ως ύποπτα για διακίνηση και εμπορία κρεάτων ακατάλληλων για ανθρώπινη βρώση και έκλεισε 1.721 παράνομα εργοστάσια, εργαστήρια και καταστήματα. Και όμως, το υπουργείο παραδέχεται ότι ακόμα και τώρα κανείς δεν μπορεί να ψέξει τους καταναλωτές που ανησυχούν.
Τα περασμένα χρόνια, προβλήματα που είχαν σχέση με τη διατροφική ασφάλεια μπορεί να έτυχαν επιδέξιων χειρισμών, αλλά η μάστιγα δεν εξαφανίστηκε. Αντιθέτως, εξελίχθηκε και απέκτησε νέα χαρακτηριστικά. Σήμερα, παραδείγματος χάρη, πωλείται κρέας στο οποίο έχει εγχυθεί νερό με ένεση, κρέας από ζώα που πέθαναν από ασθένειες, κρέας με διάφορες προσμείξεις χαμηλής ποιότητας και πολλά άλλα.
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ είχε επανειλημμένως δηλώσει ότι η θωράκιση της διατροφικής ασφάλειας αποτελεί προτεραιότητα. Αλλωστε, η αδυναμία προστασίας των καταναλωτών αποτελεί από τα βασικότερα παράπονα των πολιτών που η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει. Παρότι και ο προκάτοχός του, ο Γουέν Ζιαμπάο, είχε αναλάβει ανάλογες δεσμεύσεις, η έλλειψη πόρων, η μετάθεση των ευθυνών από τον ένα αρμόδιο στον επόμενο, οι αντιπαλότητες μεταξύ των υπηρεσιών και ο προστατευτισμός των τοπικών αξιωματούχων δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει το έργο του. «Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. δεν μπορούν να εξαλείψουν τέτοια προβλήματα. Ομως, στην Κίνα η κατάσταση είναι πολύ πιο πολύπλοκη», εξηγεί ο Μάο Σουλόνγκ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου.
Σε πολλές περιπτώσεις, η επιθυμία εύκολου κέρδους, τα προβλήματα και κυρίως η έλλειψη επαρκούς ελέγχου καταλήγουν σε τραγωδίες. Τον Φεβρουάριο, η αστυνομία στην επαρχία Σαανξί στη βορειοδυτική Κίνα συνέλαβε ένα άνδρα που πούλησε ένα αρνί γεμάτο με τόσο παρασιτοκτόνο, ώστε ένας άνθρωπος πέθανε τρώγοντας ψητά παϊδάκια στα κάρβουνα.
Επίσης, σε μια άλλη επίδειξη δύναμης, το Ανώτατο Λαϊκό Δικαστήριο της Κίνας εξέδωσε οδηγίες με τις νέες ποινές στις οποίες θα καταδικάζεται όποιος συλληφθεί για τέτοια αδικήματα.
Η λαϊκή οργή για την έλλειψη διατροφικής ασφάλειας, που γιγαντώθηκε μετά το 2008, όταν οι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι γάλα νοθευμένο με μελαμίνη προκάλεσε προβλήματα στους νεφρούς χιλιάδων παιδιών, είναι αυτή που εξαναγκάζει την κινεζική ηγεσία να δράσει.

(η ελληνική μετάφραση δημοσιεύθηκε στην εφ. H KAΘHMEPINH 12-5-2013)