Σχετικά με το Falun Gong

Το Φάλουν Γκονγκ/ Falun Gong (γνωστό και ως Φάλουν Ντάφα/ Falun Dafa) είναι μια αρχαία μορφή άσκησης καλλιέργειας (τσιγκόνγκ). Η διδασκαλία του βασίζεται στις θεμελιώδεις αρχές της Αλήθειας, της Καλοσύνης και της Ανεκτικότητας, ως μέσο ανάπτυξης της φύσης του ανθρώπου.
b_300_300_16777215_00_images_papercut_07.jpgΗ άσκηση καλλιέργειας έχει τις ρίζες της βαθιά στον πολιτισμό της Ασίας. Η καλλιέργεια του ήθους και της αρετής ήταν προϋπόθεση για τους μαθητές οποιασδήποτε σοβαρής μελέτης και οι ηθικές αξίες που προέρχονταν από διδασκαλίες όπως του Λάο Τζι και του Κομφούκιου συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κινεζικής ιστορίας.
Όμως, κατά τη διάρκεια της πολιτιστικής επανάστασης η άσκηση καλλιέργειας στιγματίστηκε ως «δεισιδαιμονία» και διώχτηκε άγρια.
Το Φάλουν Γκονγκ παρουσιάστηκε στον κοινό το 1992 από τον Λι Χονγκτζί. Οι αναζωογονητικές και ηθικές διδασκαλίες του αφύπνισαν πάρα πολλούς ανθρώπους χαρίζοντάς τους υγεία και εσωτερική ισορροπία. Μέχρι το 1999, το Φάλουν Γκονγκ είχε γίνει ένα παγκόσμιο φαινόμενο με πάνω από 100 εκατ. ασκούμενους, συμπεριλαμβανομένων και μελών του κόμματος.
Παρά το θετικό αντίκτυπό του, καθώς η φύση του καθεστώτος της Κίνας είναι αυταρχική, ο τότε ηγέτης του κόμματος Τζιανγκ Ζεμίνγκ προσβεβλημένος από την αυξανόμενη δημοτικότητα του Φάλουν Γκονγκ δεν μπόρεσε να δεχτεί το γεγονός και αποκήρυξε το Φάλουν Γκονγκ ως αίρεση και απειλή για το Κόμμα και ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία δυσφήμησης. Κανένας από τα αμέσως χαμηλότερα κλιμάκια του ΚΚ Κίνας δεν συμφωνούσε στο να αρχίσει η δίωξη, αλλά ο Τζιάνγκ παρακάμπτοντας τον νόμο και κατόπιν διαταγής του στις 20 Ιουλίου 1999, έδωσε εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις να εισβάλουν μέσα στη νύχτα στα σπίτια χιλιάδων ασκούμενων, συλλαμβάνοντάς τους και οδηγώντας τους βίαια στη φυλακή. Από τότε και μέχρι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν κακοποιηθεί και έχουν χάσει τις ζωές τους, ενώ απροσδιόριστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

(www.faluninfo.net, www.gr.clearharmony.net)
(Δημοσιεύθηκε στην 'Η εποχή' 21 Ιανουαρίου 2013)