Το «χαρέμι» με τις 100 ερωμένες ξεσκέπασε τον Σιλάι

Η πλούσια ερωτική ζωή του πανίσχυρου κινέζου γραμματέα του κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ ήταν ένας από τους λόγους που ώθησαν τη σύζυγό του στην αγκαλιά του βρετανού συμβούλου επιχειρήσεων ο οποίος βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Νοέμβριο σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Σε έκθεση που συνέταξε τον περασμένο χρόνο η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας εκτιμούσε ότι οι διεφθαρμένοι αξιωματούχοι του καθεστώτος έχουν βγάλει τα τελευταία είκοσι χρόνια στο εξωτερικό περισσότερα από 800 δισ. γιουάν (100 δισ. ευρώ). Ως μεταφορείς - έγραψε την περασμένη βδομάδα η Λαϊκή Ημερησία - χρησιμοποιούν παιδιά, συζύγους, φίλους και ερωμένες. Για τον Μπο Σιλάι, τον άλλοτε χαρισματικό πολιτικό που σήμερα βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου πολιτικού σκανδάλου των τελευταίων δεκαετιών, λέγεται ότι έχει φυγαδεύσει εκτός κινεζικών συνόρων περίπου 1 δισ. ευρώ. Οσο για μεταφορείς, είναι βέβαιο ότι θα έβρισκε πολλούς πρόθυμους. Σύμφωνα με τους «Σάντεϊ Τάιμς», ο πανίσχυρος γραμματέας του κόμματος στην Τσονγκτσίνγκ είχε περισσότερες από 100 παλλακίδες στις υπηρεσίες του.
Η πλούσια ερωτική ζωή του Μπο, αναφέρουν οι πηγές που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα, ήταν ένας από τους λόγους που ώθησαν τη σύζυγό του, Γκου Καϊλάι, στην αγκαλιά του Νιλ Χέιγουντ, του βρετανού συμβούλου επιχειρήσεων που βρέθηκε νεκρός τον περασμένο Νοέμβριο σε δωμάτιο ξενοδοχείου της Τσονγκτσίνγκ και για τον θάνατο του οποίου υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι ευθύνεται η ίδια. Σε αυτό το κουβάρι εξουσίας και χρήματος που τραυματίζει το καθεστώς λίγους μήνες πριν την αλλαγή σκυτάλης από την τέταρτη στην πέμπτη γενιά ηγετών, κάθε πρόσωπο έχει τον δικό του ρόλο. Από τις 100 ερωμένες του Μπο Σιλάι, η πλέον επιφανής ήταν μια τηλεπαρουσιάστρια. Ο Μπο είχε γνωρίσει την Τσανγκ Ουεϊτζίε όταν ήταν ακόμη δήμαρχος στην πόλη Νταλιάν κι εκείνη ήταν ανερχόμενη σταρ της τοπικής τηλεόρασης, μόλις είκοσι ετών. Στις πολλές φήμες που συνοδεύουν αυτή τη σχέση (λέγεται ότι η Τσανγκ απέκτησε παιδί από τον Μπο), μία από εκείνες που ανταποκρίνονται με βεβαιότητα στην πραγματικότητα είναι ότι η σύζυγος έμαθε κάποια στιγμή για την παλλακίδα. Λίγο καιρό αργότερα, άνδρες της ασφάλειας της πόλης θα οδηγούσαν την Τσανγκ σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της περιοχής. Εκτοτε, τα ίχνη της θα εξαφανίζονταν. Από τότε παραμένει μυστήριο εάν πίσω από την εξαφάνισή της βρίσκεται η Γκου Καϊλάι ή ο ίδιος ο Μπο, ενώ μια άλλη φήμη θέλει την τηλεπαρουσιάστρια να βγήκε από το κάδρο με μια επιταγή πολλών εκατομμυρίων γιουάν.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Μπο αποδεικνύει ότι η διαφθορά στην Κίνα έχει τα χαρακτηριστικά οικογενειακής επιχείρησης. Ο πρώην γραμματέας της Τσονγκτσίνγκ και η σύζυγός του φαίνεται ότι είχαν κτίσει μια οικονομική αυτοκρατορία που επεκτείνεται ώς το Χονγκ Κονγκ και τις Παρθένες Νήσους και στην οποία εμπλέκονται οι τέσσερις αδελφές της Γκου και ο μεγαλύτερος αδελφός του Μπο. Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν στο κινεζικό Διαδίκτυο προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερη αμηχανία στην ηγεσία η οποία φοβάται ότι η νομιμοποιητική βάση του καθεστώτος απειλείται από τη διαφθορά. Οι φόβοι αυτοί έκαναν το καθεστώς να ζητήσει δήλωση πίστης και αφοσίωσης από τα 2,5 εκατ. μέλη του Στρατού. Για πρώτη φορά τη δήλωση αυτή δεν θα υπογράψουν μόνο οι ανώτατοι αξιωματικοί αλλά και οι απλοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τους «Τάιμς», ο νεομαϊκός Μπο έχει ερείσματα στον Στρατό και ο κίνδυνος ενός εσωτερικού διχασμού για το πρόσωπο του πρώην γραμματέα είναι υπαρκτός. Οι φήμες που κυκλοφόρησαν την περασμένη εβδομάδα ότι ο Στρατός ετοιμάζει πραξικόπημα δεν αφήνουν κανέναν να κοιμηθεί ήσυχος.

(ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΛΟΠΟΥΛΟΣ TA NEA Δευτέρα 23 Απριλίου 2012 )