Τα τελευταία χρόνια, μερικές δεκάδες Ελληνες ζουν ή σπουδάζουν στην Κίνα

Του ΦΟΙΒΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ

Οι Ελληνες ομογενείς που ζουν από παλιά στο Πεκίνο δεν ξεπερνούν τους δέκα και σε όλη την Κίνα υπολογίζονται περί τους εκατό συνολικά. Σ' αυτούς έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια μερικές δεκάδες ακόμα Ελληνες, επιχειρηματίες ή σπουδαστές στην Κίνα.
Περίπου 15 Ελληνες φοιτητές σπουδάζουν εκεί και εντρυφούν κυρίως στην εκμάθηση της κινεζικής γλώσσας.
Τον περασμένο Οκτώβριο πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη ελληνική επιχειρηματική αποστολή που έχει γίνει ποτέ στην Κίνα, στη διάρκεια της οποίας έγιναν 610 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Κινέζων επιχειρηματιών και αφορούσαν κυρίως τους κλάδους τροφίμων και ποτών, δομικών υλικών, γούνας, ναυτιλίας, τουρισμού κ.ά.
Οι ελληνικές εταιρείες που έχουν επενδύσει και δραστηριοποιηθεί στην Κίνα και έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα από το εμπορικό τμήμα της ελληνικής πρεσβείας στο Πεκίνο είναι 22, αλλά υπάρχουν και μερικές που «ξεφεύγουν», οπότε πρέπει να υπολογίζονται περί τις 25-30 σε όλη την Κίνα (εκτός Χονγκ Κονγκ).
Πρόκειται για:
*Μία εμπορική εταιρεία ελαιολάδου («Μινέρβα»).
*Μία εταιρεία δομικών υλικών.
*Μία εταιρεία πληροφορικής.
*Εξι συμβούλων επιχειρήσεων.
*Η «Ιντραλότ», η γνωστή εταιρεία του Σ. Κόκκαλη για το ΛΟΤΤΟ.
*Δύο εμπορικές εταιρείες τροφίμων και καλλυντικών.
*Μία εταιρεία παραγωγής ενδυμάτων.
*Μία αντιπροσωπεία μαρμάρων και ορυκτών.
*Δύο εταιρείες εμπορίας κοσμημάτων. Η Follie-Folie και η Oxette. Η Follie-Folie έχει ήδη πάνω από 60 υποκαταστήματα στην Κίνα.
*Μία εταιρεία ηλεκτρονικών.
*Μία εταιρεία πλαστικών (σελοφάν).
*Μία εταιρεία sacrificial anotes
Σ' αυτές πρέπει να προστεθούν και λίγες ακόμα.
Δύο-τρία ελληνικά εφοπλιστικά γραφεία λειτουργούν στη Σανγκάη, εκεί όπου εδρεύει ο Ελληνας προξενικός λιμενάρχης, επιφορτισμένος με την επιθέωρηση πλοίων με ελληνική σημαία που φτάνουν σε κινεζικά λιμάνια.
Στο Πεκίνο από πλευράς ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας λειτουργούν 12-14 εταιρείες που χρησιμοποιούν εργασιακά περί τους 15 Ελληνες.
Στη δραστηριότητα των ελληνικών εταιρειών στο κινεζικό έδαφος που προαναφέραμε, δεν περιλαμβάνονται εκείνες των συμπατριωτών μας στο Χονγκ Κονγκ.
Ολα δείχνουν ότι θα υπάρξει στο μέλλον μια αύξηση της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Κίνα, που λειτουργεί υπό το σύστημα των joint ventures (κοινώνελληνο-κινεζικών επιχειρήσεων).
Σήμερα προσφέρονται μεγάλες ευκαιρίες στην Κίνα για το ιδιωτικό κεφάλαιο.
Οπως μας περιγράφει ο καθηγητής Ηλίας Σταυρίδης, μόνιμος κάτοικος Καναδά, Κινέζοι μετανάστες στην Οτάβα, μαθητές του για την εκμάθηση της αγγλικής γλώσσας, επέστρεψαν στην Κίνα για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, υποστηρίζοντας ότι εκεί πλέον προσφέρονται οι χρυσές ευκαιρίες για την οικονομική τους άνοδο, με καλύτερες προϋποθέσεις απ' ό,τι στον Καναδά!
Παλιότερα, υπήρχε το «αμερικανικό όνειρο», τώρα φαίνεται να προβάλλει το κινεζικό. Και όπως κάθε «όνειρο», περικλείει αδικίες και ανισότητες. Οι νέοι πλούσιοι της Κίνας εμφανίζονται πλέον σαν μανιτάρια και αγοράζουν σπίτια στις συνοικίες όπου διαμένουν οι ξένοι διπλωμάτες στο Πεκίνο.
Ζητήσαμε από Ελληνα διπλωμάτη να μας περιγράψει την καθημερινότητα ενός πάμπλουτου Κινέζου της διπλανής του πόρτας σε κινέζικη συνοικία του Πεκίνου.
Οι γείτονες του Ελληνα διπλωμάτη αποτελούν μια μεγάλη οικογένεια. Ζουν συνήθως τρεις γενιές στο ίδιο σπίτι. Ακολουθουν όλες τις κινεζικές γιορτές και παραδόσεις και έχουν μια-δυο υπηρέτριες. Ο άντρας κυκλοφορεί με μια «Πόρσε Καγιέν» που στην Ελλάδα κοστίζει 160.000-170.000 ευρώ περίπου και στην Κίνα 500.000 ευρώ , ενώ η αδελφή του κινείται με μια δική της, επίσης σύγχρονη, «Μερσεντές».
Ο Κινέζος γείτονας διαθέτει εταιρεία. Τα προϊόντα της επιλέγονται από ένα τεράστιο σε αριθμό καταναλωτικό κοινό, όπως το κινεζικό, που τη σπουδαιότητα του δεν μπορούμε ν' αντιληφθούμε εύκολα εμείς που ζούμε στην Ελλάδα.
Για παράδειγμα, ένα CD ή ένα βιβλίο που πωλείται σε 1.000 αντίτυπα στην Ελλάδα, ο ίδιος αριθμός στην Κίνα αντιστοιχεί σε 100.000 αντίτυπα. Ενας μουσικός ή συγγραφέας στην Ελλάδα θα πάρει από τα πνευματικά δικαιώματα 1.000 ευρώ, ενώ στην Κίνα θα πρέπει να εισπράξει 10.000 ευρώ από τις σχετικές πωλήσεις.
Για τους Κινέζους που διατηρούν μια παράδοση και μια πειθαρχία, όπως και οι Ινδοί, ο 21ος αιώνας μοιάζει να είναι ο αιώνας τους, στη διάρκεια του οποίου φαίνεται ότι θ' αλλάξουν πολλές κατεστημένες «αλήθειες» που καθιερώθηκαν στη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα. Και οι νέοι Ελληνες Οδυσσείς περιμένουν, όπως και ο Μάρκο Πόλο, να ταξιδέψουν στην Κίνα, αναζητώντας την οικονομική επιτυχία και την περιπέτεια.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/08/2007