Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι εξαγωγές της χώρας μας προς την Κίνα το 2006 αυξήθηκαν κατά 130%, οι εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 150%. Η αναλογία εισαγωγών-εξαγωγών Ελλάδας-Κίνας είναι 20 προς 1 και αυτό έχει συνέπεια το εμπορικό έλλειμμα να ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια και να βαίνει αυξανόμενο.
Η φορολογία των κινεζικών προϊόντων που εισάγονται στη χώρα μας είναι μικρή: 8% για τα περίφημα μεταξωτά χαλιά, 5% για τα βαμβακερά ρούχα, 11,5% για τα πλαστικά είδη, 8% για τα παιχνίδια, 11,2% για φρέσκες φράουλες. Από την 1η Ιανουαρίου του 2006 έχει καταργηθεί η διπλή φορολόγηση των κερδών για οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα ανάμεσα σε Ελλάδα και Κίνα.
Περισσότερες από 700 ελληνικές επιχειρήσεις-μέλη διαθέτει το ελληνο-κινεζικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης, εξηγεί ότι ο Ελληνας επιχειρηματίας που θα οδηγηθεί στην Κίνα χρειάζεται εμπειρία και τεχνογνωσία αλλά και επικοινωνία με Ελληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται εκεί διότι κάθε επαρχία έχει δική της νομοθεσία και φορολογία.
Τα πρώτα πιστοποιημένα κινεζικά αυτοκίνητα ήδη κάνουν την εμφάνισή τους στη χώρα μας (η Κίνα διαθέτει 123 αυτοκινητοβιομηχανίες), 100 ελληνικά πλοία ναυπηγούνται σε κινεζικά λιμάνια, ενώ ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Κίνα είναι ναυπηγεία, μάρμαρα, οινοποιεία, τυποποίηση ελληνικών προϊόντων, μελισσοκομεία.
«Με τους κατάλληλους χειρισμούς από ελληνικής πλευράς θα υπάρξει μια τονωτική ένεση για την ελληνική βιομηχανία. Η κινεζική αγορά δεν είναι όμως μια εύκολη αγορά», επισημαίνει ο Κ. Γιαννίδης. Η χώρα μας ελπίζει σε επενδύσεις στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, παροχής υπηρεσιών, ναυτιλίας και σε εταιρείες παραγωγής.

Γ. Δ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/08/2007